Betonimiehen tietovisa ratkeutuu ja päättyy nyt. Kts vastaukset.

Visa päätetään, olen katsonut vastauksia vielä uudelleen ja jollekkin on tullut vielä ehkä 0,5-1 lisäpistettä. Korpela mm. 7 pistettä. Joissakin vastauksissa oli myös otettu pitkiä kopioita, jotka eivät suoraviivaisesti vastaa kysymykseen. Tarkastuksessa paras tulos mielestäni osui Jarno Lahdelle 8 oikeaa. Kysymys 6, sai pisteen tietämällä kemiallisen raktion ja  vapautuvan energian ja lämmön. Lahdella tarkastukseni mukaan oli väärin kysymys 2.(osoittautui kaikille vaikeaksi) sekä 9,kohta b(jolloin 9 väärin) 6. kysymykseen ei ketään tiennyt kertoa sidosten katkeamisista vaan vastailitte hydraatioreaktiosta. Mutta kun kysymyksessä oli löytynyt -reaktio – energian vapautuminen -lämmön vapautuminen, katsoin vastauksen olevan riittävä. 5.12 mennessä jos joku on sitä mieltä että on enemmän oikein kuin 8 tai saman verran, soittakaa minulle. Jos protesteja ei ilmene, Julistan Jarno Lahden voittajaksi 8:lla oikealla. Alla vastaukset joita kysymyksillä on haettu.

Oikeat vastaukset betonimiehen visaan

  1. Roomalaisten aikaan betonia tehtiin kalkista, vulkaanisesta kivestä ja tulivuorten tuhkaa. Merivettä kun sekoitettiin, käynnistyi voimakas kemiallinen reaktio, jossa vety reagoi tuhkan kanssa joka kovetti seoksen. Tämä oli kaikilla suht oikein.
  2. Tätä ei ollut kellään oikein. Kysymyksessä oli huonekalulakka, pulituuri. Pulituurista sanayhteys – puliukko. Puliukko sana siis on muodostunut , kun miehet siemailivat pulituuria korvikkeena. Moni vastaili pirtua ja sitä tosiaan salakuljetettiin tähän hätään, mutta uuden sanan synty-yhteyttä ei saada tästä. Spriitä on käytetty taas lisäaineena mm. huonekalulakassa. Oleellista tässä vastauksessa olisi ollut löytää pulituuri-puliukko yhteys.
  3. Bilirubiidi on se aineenvaihduntatuote, jota kertyy elimistöön.
  4. Tässä päätaudin nimike on tärinätauti(syntyy piikkauskoneista, tärisevistä vääntimistä, moottorisahoista yms.), Tärinätauti olisi ollut täysin oikea vastaus. Yksi yleisimmistä ilmenemismuodoista on valkosormisuus.
  5. Pacinin keränen, hermopääte.
  6. Osalla oli osittain oikein, selittämällä kemiallisella reaktiolla ja josta vapautuu ENERGIAA, joka vapautuu lämpönä. Vastaukseen olisin kaivannut vielä energian ja lämmön muodostumisen syytä reaktiossa? Syy on siinä, että reaktiossa sidoksia katkeaa ja muodostuu uusia sidoksia. Tässä voimakkaassa reaktioketjussa ja sidosten katkeamisilla, jää ylimääränä energia joka muodostaa vapautuvaa lämpöä.
  7. Johan Gadolin
  8. Ytrium
  9. a) itsenäisyysjulistus b) hyväksyttävä vastaus on 4.12 ja erityisesti 5.12. Sillä julistus Suomen kansalle laitettiin virastojen kuulutustaululle ja kirkoissa tätä luettiin kuultavaksi. Koko Suomeen näin nopealla ajalla ei varmasti tietoa levinnyt, mutta Suomen kansalla oli jo mahdollisuus kuulla ja nähdä julkipantu julistus aiemmin 5pvä, ennen kuin eduskunta 6.12  hyväksyi senaatin esityksen Suomen riippumattomaksi tasavallaksi ja lehdet saivat painoon 6pvä. Kunnan virastotalojen tauluilla 4.12 ja viimeistään 5.12 julkipantu julistus oli nähtävillä kirkoissa 5.12 sitä lausuttiin kuultavaksi.

 

  1. Tässä on kysymyksessä juuri se että sementti ja vesi erillään muodostaa hieman isomman tilavuuden kuin ne sekoitetaan keskenään ja reaktion aikana muodostaa pienemmän tilavuuden.